zaterdag 27 oktober 2018

Gebrekkige monitoring IBC-werken

SIKB heeft in het voorjaar van 2018 een beknopt onderzoek gedaan naar de werking van de normdocumenten (specifiek protocol 6902) ten aanzien van IBC-werken en de beschikbaarheid van monitoringrapportages. De kern van het onderzoek is beschreven in een Signaalnotitie en aangeboden aan het Ministerie van I en W en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport. Geconcludeerd wordt dat er van IBC-werken weinig monitoringrapportages beschikbaar zijn. Voor werken die Rijkswaterstaat heeft ingezet zijn die er wel. De informatievergaring is lastig gebleken en de mate van naleving van de onderhouds- en monitoringverplichting is onduidelijk. Een uitspraak over milieu-urgentie is niet mogelijk vanwege het ontbreken van rapportages. SIKB constateert dat er dus geen adequaat beeld bestaat van de staat van de werken en de milieusituatie.
Het programma ZEMBLA heeft hierin aanleiding gezien om op woensdag 24 oktober (21.15 uur) een uitzending aan dit onderwerp te besteden. (https://www.sikb.nl/nieuws/2018/gebrekkige-monitoring-ibc-werken-)

Onder de Nederlandse wegen ligt zo’n 20 miljard kilo aan giftige resten van verbrand huis- en fabrieksafval, maar van een groot deel daarvan is de locatie onbekend. Ook is niet duidelijk of de bodemas op deze locaties milieuschade heeft opgeleverd. Dat blijkt uit een notitie die de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) in maart 2018 heeft geschreven voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en die ZEMBLA in handen heeft.... De gebruikte bodemas is niet alleen afkomstig van Nederlandse afvalverbranders, er wordt ook as geïmporteerd. Bijvoorbeeld uit Groot-Brittannië en Duitsland. Hoogleraar Peter Rem (Resources & Recycling, TU Delft) stelt tegenover ZEMBLA dit een vreemde gang van zaken te vinden. "Ook de overheid kan zich vergissen natuurlijk. Bodemas is een stroom die je niet uit een ander land naar binnen wilt halen", aldus Rem. ... Het is overigens niet de eerste keer dat de overheid op dit probleem is gewezen. Al in 2002 stelt de VROM-Inspectie in het rapport 'In slak en as' "dat de risico’s voor verontreiniging van de bodem en het grondwater bij de toepassing van bodemas onvoldoende zijn afgedekt." En in 2004 schrijft de VROM-Inspectie in het rapport 'Op de korrel' over "het beperkte overzicht op welke locaties bodemassen zijn toegepast". (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/overheid-is-miljarden-kilos-giftige-bodemas-kwijt)

ZEMBLA   - Gouden bergen - woensdag 24 oktober 21.15 u. bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling donderdag 25 oktober 10.10 u
Het is een hoofdpijndossier voor de afvalverbranders. Ze proberen kostbare stoffen uit de bodemas terug te winnen. Het restant wordt als bouwstof gebruikt, bijvoorbeeld onder onze snelwegen. Maar het risico op milieufraude is groot in deze ondoorzichtige wereld van afvalstromen en tussenhandelaren. Inmiddels ligt er meer dan twintig miljard kilo bodemas in de Nederlandse bodem. Maar niemand weet precies waar.  (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/gouden-bergen)

Op zich leek het mij logisch om afval te verbranden en dan het as te gebruiken als bouwstof. Want als je het ergens toepast ligt het vast. Asbest in een gebouw bijvoorbeeld zit erin en komt dus niet vrij. Echter, wat voor toepassingen zijn er? In Zembla kwam een voorbeeld van een toepassing voorbij dat eigenlijk een verkapte stortplaats was!? Dat bedrijven dat doen snap ik: korte termijn winst gaat boven investeren. Dat overheden het toestaan, dat snap ik niet!

Wat me ook opvalt is het gebruik van afkortingen:

Het Groene Schip is een zogenaamd IBC werk, expliciet géén stortplaats. Dit betekent dat er isoleer-,
beheers-, en controlemaatregelen zijn en worden genomen. (https://zembla.bnnvara.nl/data/files/4236794268.pdf)

‘Zoals wij op 2 september jl. reeds schriftelijk aan Zembla hebben medegedeeld, worden naast herbruikbare grond ook AEC-bodemassen na bewerking toegepast op het project ‘Het Groene Schip’. De bodemassen zijn gecertificeerd en mogen als IBC-bouwstof nuttig worden toegepast. ‘Het Groene Schip’ is een IBC-werk waar isoleer-, beheers- en controlemaatregelen (zogenoemde IBC-maatregelen) zijn genomen, conform de geldende normen, zodat de toepassing van AEC-bodemas in het werk op een veilige en verantwoorde wijze plaatsvindt en ook na afronding van het project zal worden beheerd. (https://zembla.bnnvara.nl/data/files/196433281.pdf)

De kwaliteit van de bodemas verslechterde doordat AEB slib ging verbranden. Er moest een fractie uit gezeefd worden. JVO beschikte over een SOI (slak opwerking installatie) en heeft de AVI bodemas opgewerkt/na behandeld. (https://zembla.bnnvara.nl/data/files/4135661948.pdf)

AEB, AVI, IBC, JVO, SOI?
Maar er zijn meer teksten met afko's:

Notitie IBC-werken: praktijk van monitoringen handhaving
1. Achtergrond en nadere oriëntatie
Achtergrond
In het afgelopen jaar heeft SIKB in AS 6900 de mogelijkheid opgenomen om ook voor historische IBCwerken
inspectie te laten uitvoeren door de inspectie-instellingen die reeds erkend waren voor AS
6900.  .... Tijdens de uitvoering van dit project is de indruk ontstaan dat er ondanks de wettelijke verplichting tot monitoring van IBC-werken slechts in beperkte mate informatie beschikbaar is. Daarbij gaat het om aantal, aard en omvang van IBC-werken, en ook over de staat van deze werken (onderhoud en monitoring). Dit was voor de Programmaraad Bodembescherming aanleiding tot nadere oriëntatie op de mate van naleving. ... We schatten dat in de loop der jaren tussen de 800 en 1200 IBC-werken aangelegd zijn.
AEC-bodemas is in de periode 1986-2004 in grote hoeveelheden toegepast: 15,5 miljoen ton in ruim
330 werken (gemiddeld 800.000 ton/jaar en 17 werken/jaar). Het gaat daarbij om werken in opdracht en
in beheer van Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en bedrijven. Als deze aantallen zouden worden
toegepast op de periode 2005 – 2016, dan zou het aantal werken met AEC-bodemas in de periode
1986-2016 neerkomen op orde grootte van 550 werken. (Omdat we niet beschikken over getallen uit
die periode, zou het aantal werken iets genuanceerder kunnen liggen.)
Met betrekking tot teerasfalt granulaat is een schatting dat er jaarlijks - in de periode 1999 tot het
verbod op de toepassing van teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) in 2001 - 600.000 tot 800.000 ton is
verwerkt in gww-werken. Een andere indicatie is dat er in de tweede helft van de jaren ’90 in WestNederland circa 150 werken met teerhoudend asfaltgranulaat zijn aangelegd. Daartoe behoorden ook kleinschalige toepassingen in wegfunderingen, in gemeentelijke werken. Het ligt voor de hand dat het voor heel Nederland gaat om in totaal enkele honderden werken. ...Inmiddels heeft Nederland 20 jaar landelijk werkende regelgeving ten aanzien van IBC-maatregelen en het monitoren van die maatregelen. Het betreft achtereenvolgens het Bouwstoffenbesluit en het Besluit Bodemkwaliteit. Deze regelgeving is in de loop van de jaren - onder andere onder invloed van de Evaluatie Besluit bodemkwaliteit - steeds verder geconcretiseerd, zodanig dat ze een gespecificeerde set met verplichtingen vormt voor het monitoren van IBC-werken.
Met het opstellen van het Besluit activiteiten leefomgeving komt een nieuw ‘wetgevingsmoment’. De
toepassing van AEC-bodemas wordt naar verwachting uitgefaseerd, hetgeen al eerder is gebeurd voor
de toepassing van teerhoudend asfaltgranulaat. De vele bestaande locaties moeten echter blijvend
worden beheerd. ... Uit de inventarisatie bij diverse overheden (provincies, gemeenten, omgevingsdiensten) bestaat het vermoeden dat een groot aantal van de 800-1200 locaties niet in beeld is. En dat van de locaties die wel in beeld zijn, veel informatie ontbreekt over de huidige milieuhygiënische stand van zaken (uitloging, etc.). Dat geldt in ieder geval voor werken die zijn aangelegd in de periode 1994 – 2008.
(https://zembla.bnnvara.nl/data/files/2738242796.pdf, https://www.sikb.nl/doc/Notitie%20IBC-werken%20praktijk%20van%20monitoring%20en%20handhaving.pdf)

AEB:
AEC:
AMvB:
AWB:
AVI:
BAL
BBK:
BIM:
BRL:
BSSA:
BUS:
CIM
IBC:
JVO:
NPO:
RWS:
SIKB:
SOI:
Wbb:

AEB:
AEB staat denk ik voor Amsterdam Energie Bedrijf, maar dat zie ik niet op https://www.aebamsterdam.nl/over-aeb/

De gemeente Amsterdam, eigenaar van Afval Energie Bedrijf AEB, gaat veel minder verdienen dan begroot door onder andere lagere energieprijzen. (http://www.energiebusiness.nl/2015/04/01/afval-energie-bedrijf-amsterdam-zorgt-voor-financiele-strop/?doing_wp_cron=1540498138.0689969062805175781250)

AEC:

Afval Energie Centrale. In Het Parool stelt wethouder van Financiën Lodewijk Asscher dat ze wel profiteren van lage tarieven voor de verwerking van afval, maar niet delen in de risico's Asscher noemt dit minder rechtvaardig. Bij de afvalcentrale wordt ook afval uit Waterland, Purmerend, Diemen en Landsmeer verbrand. (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/24419/Buurgemeenten-betalen-voor-AEC)

AEC (American Electric Car) kwam voort uit een fusie van Argo, Broc en Borland in 1916. Op dat moment was het eigenlijk al gedaan met de elektrische auto in de VS en in 1919 sloot het bedrijf zijn poorten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/AEC_(automerk))

De AEC Pantserwagen was een serie pantserwagens gebouwd door de Engelse vrachtwagenproducent Associated Equipment Company voor de Britse krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn 629 exemplaren van dit voertuig gebouwd in drie versies. (https://nl.wikipedia.org/wiki/AEC_(Pantserwagen))

De United States Atomic Energy Commission (AEC) was een agentschap van de Amerikaanse overheid, opgericht na de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaans Congres. De organisatie had tot doel om in vredestijd toezicht te houden op de ontwikkeling van atoomwetenschap en –technologie. President Harry S. Truman tekende op 1 augustus 1946 de McMahon/Atomic Energy verdrag, waarmee controle over atoomenergie werd overgedragen van het leger naar de burgers. (https://nl.wikipedia.org/wiki/United_States_Atomic_Energy_Commission)

AEC (Associated Equipment Company Ltd.), gevestigd in het Londense stadsdeel Walthamstow, is in Groot-Brittannië een bekend merk geweest dat zich hoofdzakelijk richtte op bussen en na de Tweede Wereldoorlog op zware bedrijfsvoertuigen in het algemeen. In die periode is ook de naam AEC ingevoerd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/AEC_(autobus-_en_vrachtwagenmerk))

De Amelander Energie Coöperatie is opgericht zonder winstoogmerk.
De opbrengsten van de verkoop van stroom en gas worden benut voor de ontwikkeling van duurzame energiebronnen op Ameland.  De doelstelling sluit aan bij het streven van de Gemeente Ameland om in 2020 co2-neutraal te zijn. (https://www.amelandenergie.nl/)

Welcome to the AEC website
The Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen (AEC) is a European cultural and educational network with around 300 member institutions for professional music training in 57 countries. (https://www.aec-music.eu/)

AMvB:
Algemene maatregel van bestuur. (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/amvb)

AVI:
Een afvalverbrandingsinstallatie (AVI) of afvaloven is een installatie die specifiek bestemd is voor het verbranden van afval. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Afvalverbrandingsinstallatie)

AVI is de afkorting van Analyse van Individualiseringsvormen. Dit is een systeem dat in 1972 werd ontwikkeld en in 1994 gemoderniseerd door KPC groep te 's-Hertogenbosch met als doel het leesonderwijs te individualiseren en dat ondertussen een belangrijke plaats heeft ingenomen in het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. In 2008 is het systeem drastisch veranderd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/AVI_(onderwijs))

AWB:
Algemene wet Bestuursrecht (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/besluitvormingsproces-awb)

BAL:
Besluit activiteiten leefomgeving
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) bevat, samen met het Besluit bouwwerken leefomgeving, de algemene regels waaraan burgers, bedrijven en overheden zich moeten houden als ze bepaalde activiteiten uitvoeren in de fysieke leefomgeving. Ook bepaalt het besluit voor welke van deze activiteiten een omgevingsvergunning nodig is. Dit besluit bevat regels om het milieu, waterstaatwerken, wegen en spoorwegen, zwemmers en cultureel erfgoed te beschermen. De regels ter bescherming van het spoor en de zwemmers worden met het Invoeringsbesluit Omgevingswet ingevoegd. (https://www.omgevingswetportaal.nl/wet-en-regelgeving/amvbs-omgevingswet/besluit-activiteiten-leefomgeving)

BBK:
Besluit bodemkwaliteit (https://www.bodemplus.nl/onderwerpen/wet-regelgeving/bbk/)
Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit (HUM Bbk) (https://www.bodemplus.nl/onderwerpen/wet-regelgeving/bbk/instrumenten/hum-bbk/)

De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) is een landelijke organisatie met hoofdzetel in Amsterdam, opgericht op 15 mei 1945 om de belangen van professionele beeldend kunstenaars te verdedigen. De organisatie die streeft naar meer gemeentelijk kunstbezit en zich profileert als een vakbond voor kunstenaars, telt momenteel circa 2000 leden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Beroepsvereniging_van_Beeldende_Kunstenaars)

BBK kan verwijzen naar:
Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars
Back Behind Keyboard, Internetjargon
Burger Belangen Kerkrade, lokale politieke partij Kerkrade
BBK, afkorting van BlackRock Municipal Bond Trust (Lijst van noteringen aan de New York Stock Exchange)
BBK, afkorting van Belomorsko-Baltijski Kanal (Witte Zeekanaal)
Besluit Bodemkwaliteit
(https://nl.wikipedia.org/wiki/BBK)

BIM:
Beheer in situ maatregelen (BIM) (https://www.bodemrichtlijn.nl/Bibliotheek/bodemsaneringstechnieken/j-sturing-in-situ-sanering-e9770/j1-algemene-aspecten-van-naz9771) Beheer in situ maatregelen (BIM)
Het op adequate wijze monitoren, evalueren, (bij)sturen en optimaliseren van de aangebrachte saneringssystemen, zodanig dat een regelmatige afstemming plaatsvindt tussen het gerealiseerde en voorspelde saneringsverloop, en de optimale condities worden verkregen voor het realiseren van de gewenste reductie van risico’s tijdens de beheerfase en het op termijn bereiken van de vooraf vastgestelde saneringsdoelstelling. (https://www.bodemrichtlijn.nl/Bibliotheek/bodemsaneringstechnieken/j-sturing-in-situ-sanering-e9770/j1-algemene-aspecten-van-naz9771/nazorg-en-beheer-bodemsanering-begrippenlijst)

BRL:
beoordelingsrichtlijn (https://www.tuv.nl/nl/certificaten-keurmerken/brl-certificaat/, https://www.komo.nl/wilt-u-certificeren/brl-en/)

Een beoordelingsrichtlijn (BRL) is een document dat alle informatie bevat voor de beoordeling van een (certificatie)systeem voor een bepaald product/realisatieproces/persoon/dienst. De opgenomen eisen kunnen betrekking hebben op zowel het privaatrecht (kwaliteitseisen van de markt) als het publiekrecht (idem, van overheden). (https://www.komo.nl/begrippenlijst/beoordelingsrichtlijn/)

De Braziliaanse real (Portugees: Real brasileiro, meervoud historisch: réis, tegenwoordig: reais) is de munteenheid van Brazilië. Eén real is honderd centavo.... De eerste munteenheid die in Brazilië werd gevoerd was vanaf 1624 de gulden, tijdens de bezetting van Brazilië door Nederland. De réis (meervoud van real) (BRD) werd vanaf 1654 als munteenheid gevoerd en zelfs nog door de Nederlanders gedrukt en werd ook de eerst echte Braziliaanse munteenheid in 1690.
Door inflatie werd per 1846 de mil-réis (BRM) ingevoerd. Mil-réis betekent duizend real. De mil-réis werd vervangen door de cruzeiro in 1942 in een verhouding van 1:1, hoewel de mil-réis nog tot 1955 werd gebruikt. Achtereenvolgens werden door de hoge inflatie telkens nieuwe munten geïntroduceerd, in 1967 de nieuwe cruzeiro (BRB) met een omruilverhouding van 1000:1, daarna in 1986 de cruzado (BRC) met 1000:1, in 1989 de nieuwe cruzado (BRN) met 1000:1, in 1990 de cruzeiro (BRE) met 1:1, in 1993 de cruzeiro real (BRR) met 1000:1 en uiteindelijk in 1994 met de real (BRL/986) met een verhouding van 2750:1. Sindsdien is het Brazilië relatief goed gelukt de munteenheid te stabiliseren. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Braziliaanse_real)
Braziliaanse Reaal (EUR/BRL) (https://www.wisselkoers.nl/braziliaanse_reaal)

BSSA
Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa) (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/besluit-stortplaatsen-en-s340861)

BUS
Besluit uniforme saneringen
Een landelijke uniforme regeling die het mogelijk maakt eenvoudige saneringen in korte tijd af te ronden.  (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/besluit-uniforme-saneringe340862)

CIM:
Centrum voor Immobilisatie (CIM) is een publiek-private organisatie die streeft naar de verantwoorde toepassing van immobilisatie en de geproduceerde producten.
De doelstelling van het CIM luidt:
Acceptatie van immobilisatie als een volwaardige verwerkingstechniek met een hoog milieurendement. Deze acceptatie moet vervolgens leiden tot een grootschalige en verantwoorde inzet van immobilisaten als bouwstof. (http://www.immobilisatie.nl/images/documenten/CIM-brochure_Bouwstoffen_door_immobilisatie.pdf)

IBC:

IBC staat voor Isoleren, Beheren en Controleren. (http://www.immobilisatie.nl/images/documenten/CIM-brochure_Bouwstoffen_door_immobilisatie.pdf)

Een IBC container (Intermediate Bulk Container) is een van de nieuwere vormen van industriële verpakkingen met als groot voordeel meer volume inhoud op dezelfde vierkante meter. De IBC containers zijn verkrijgbaar in een 1000 liter en 600 liter uitvoering. (https://www.blomamsterdam.nl/vatenhandel/ibc-containers)

Het International Broadcasting Convention, beter bekend als het IBC, is een jaarlijkse conferentie en beurs voor professionals die zich bezighouden met het creëren, beheren en leveren van elektronische media en entertainment. (https://nl.wikipedia.org/wiki/International_Broadcasting_Convention)

Mensen helpen bij het realiseren van hun ambitie, dat is de missie van ibc. Daarom werken wij met én voor mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Mensen die bereid zijn anders te durven dromen, denken en doen. Mensen die vanuit hun persoonlijke kracht en talent acteren om samen succesvol te zijn. Mensen die zich ook kwetsbaar durven op te stellen en om hulp durven te vragen. Mensen die willen presteren en willen leren. (https://ibc.nl/)

De IBC Software voor radiopharmacie-beheer Is een compleet client/server-systeem voor een cyclotron-instelling, centrale radiopharmacie en universiteitsziekenhuis. (https://www.comecer.com/nl/ibc-gmp-software-voor-radiopharmacie-beheer/)

111 Peloton Speciale Opdrachten (111 PSO) was een genie-eenheid van de Koninklijke Landmacht die tot taak had het leggen en aanbrengen van nucleaire springmiddelen (Amerikaanse Atomic Demolition Munitions, ADM's). De eenheid was gelegerd in Wezep op de Prinses Margrietkazerne en in Seedorf.... Nucleaire springmiddelen (ADM's) konden door de genie gebruikt worden voor het creëren van obstakels voor vijandelijke (Warschau Pact-)eenheden bij een (verwachte) doorbraak ergens in het legerkorpsvak. Door ADM's te gebruiken kon een groot object worden vernietigd zonder dat er enorme hoeveelheden conventionele explosieven gebruikt hoefden te worden. ... De ADM’s waren (wellicht) opgeslagen in het Speciale Wapendepot Stockerbusch nabij Büren in Duitsland. Informatie betreffende de exacte locaties, aantallen en types wapens die in de verschillende depots zijn opgeslagen is niet algemeen voorhanden, dit blijft dus grotendeels giswerk. Bekend is echter dat in dit NAVO-complex nucleaire wapens opgeslagen voor gebruik door meerdere landen, waaronder (voornamelijk) België. De beveiliging was aldus een multinationale taak en werd gezamenlijk uitgevoerd door 435 Infanterie Beveiligingscompagnie (IBC) “Van Heutsz” en het 13e (BE) Artilleriebataljon. IBC 435 was gelegerd in Breda en kwam voor wisseldiensten naar Büren, waarbij ze gelegerd werd in kwartier Cortemarck te Büren, een Belgische kazerne in Duitsland. Eveneens was hier de Amerikaanse 27th Ordnance Company gelegerd die verantwoordelijk was voor het beheer, onderhoud en uitgifte van de nucleaire wapens indien daartoe opgedragen. Het depot is inmiddels gesloten en gesloopt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/111_Peloton_Speciale_Opdrachten)

JVO:

JVO Holding BV - AVI-Beton: cementloos "betonproduct" uit AVI-bodemas en secundaire toeslagmaterialen Doelstelling. Onderzoek naar de vervaardiging van alternatief .. (https://www.tuugo.nl/Companies/avi-holding/11700012484#!)(http://www.senternovem.nl/milieutechnologie/projecten/gj/jvo_holding_bv_avibeton_cementloos_betonproduct_uit_avibodemas_en_secundaire_toeslagmaterialen_mt090039.asp)

Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, kortweg JvO, is het enige categoraal gymnasium in Amersfoort. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stedelijk_Gymnasium_Johan_van_Oldenbarnevelt)

NPO:
De stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is, zoals gedefinieerd in artikel 2.2 van de Mediawet 2008, tot 2020 aangewezen als bestuursorganisatie van het Nederlandse publieke omroepbestel. Aan het hoofd van de organisatie staan een raad van bestuur en raad van toezicht. De taken van de NPO bestaan uit "het bevorderen van de samenwerking en cohesie tussen de landelijke omroepen, de programmering van het media-aanbod, het verdelen van de budgetten voor de verschillende omroepen, het verzorgen van distributie, het ondersteunen van omroepen bij de ondertiteling, aankoop en verkoop van programma’s en tot slot het uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en het imago van de platforms radio, televisie en internet."[1]  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Nederlandse_Publieke_Omroep)

RWS:
Rijkswaterstaat (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/beheergebieden-rws)

SIKB:
Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/overheid-is-miljarden-kilos-giftige-bodemas-kwijt)

SOI:
SLAK OPWERKING INSTALLATIE (SOI) (https://www.heiligbv.com/nl/projecten/slak-opwerking-installatie-soi/)

Standaard Onderwijsindeling (SOI)
De SOI is een classificatie van opleidingen naar niveau en richting. De SOI is ontwikkeld voor gebruik bij statistiek en onderzoek en voor administratieve doeleinden in Nederland. De SOI-code bestaat uit zes cijfers die zo gedetailleerd mogelijk niveau en richting van een opleiding coderen. De eerste twee cijfers geven het niveau (1-7) respectievelijk het subniveau (0-3) van een opleiding aan. Uit de volgende vier cijfers kan de richting van een opleiding worden afgeleid: sector, subsector, rubrieksgroep en rubriek. Omdat er voortdurend opleidingen bijkomen, wordt deze indeling jaarlijks geactualiseerd. (https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/classificaties/onderwijs-en-beroepen/standaard-onderwijsindeling--soi--)

Silicon On Isolator
Chiptechnologie van IBM die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik bij halfgeleiders. Door het aanbrengen van een laagje isolerende materiaal kunnen de hitte-opwekkende transistoren dichter bij elkaar worden geplaatst.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10433 (https://www.encyclo.nl/begrip/SOI)

Een soi is een, vaak kleine, zijstraat van een hoofdweg (thanon) in Thailand.
Sois worden genummerd aangegeven en kunnen op hun beurt ook weer genummerde zij-sois bevatten. Normaal gesproken zijn de even nummers aan de ene kant en de oneven nummers aan de andere kant van de hoofdweg. Als er dan later een soi tussengevoegd wordt, bijvoorbeeld tussen soi-nummer 6 en 8, krijgt die het nummer 6/1. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Soi)

Wbb:
Wet bodembescherming (https://www.bodemrichtlijn.nl/Begrippenlijst/besluit-aanwijzing-bevoegd340855)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten