maandag 10 september 2018

De milieuwetgeving gaat veranderen

De milieuwetgeving gaat veranderen: er komt een Omgevingswet aan. In 2021 schijnt de Omgevingswet met allerlei AMvB's in te gaan. De regels voor bedrijven staan dan in een Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal) of in een Omgevingsplan. Momenteel is het het Activiteitenbesliut en het bestemmingsplan. Dus het lijkt mij dat er niet veel gaat veranderen. Toch schijnt er het een en ander flink te gaan verschuiven. Zo zullen sommige bedrijven (activiteiten) en aspecten niet meer in het besluit zijn gereguleerd, maar via het plan. 

Wat houdt die Omgevingswet in? Geen idee. Dat is misschien iets om komende jaren uit te zoeken...

eind vorige maand zijn de AMvB's gepubliceerd op https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsberichten-2018/augustus/slag-amvb/

Vandaag zijn de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) van de Omgevingswet gepubliceerd in het Staatsblad. De regelgeving onder de wet wordt daarmee weer een stuk duidelijker. Overheden kunnen nu weer een aantal stappen zetten in de invoering van de wet. Het Informatiepunt Omgevingswet staat klaar om uw vragen te beantwoorden.
Bij de 4 AMvB's gaat het om het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Met de publicatie van de AMvB’s is een vastere basis ontstaan voor het maken van omgevingsplannen en  –verordeningen. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben met de AMvB’s duidelijker in beeld wat het Rijk regelt en wat ze zelf moeten en kunnen regelen. Zo kan een gemeente haar regelgeving beter afstemmen op de lokale omstandigheden en kan belangen tegen elkaar afwegen. De gemeente kan onderwerpen als erfgoed en energie nu in samenhang bekijken en dan bijvoorbeeld besluiten of zij een zonnepaneel op een monument wil toestaan.
(https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsberichten-2018/augustus/slag-amvb/ )

Planning wet- en regelgeving
De regels uit de AMvB’s worden praktisch uitgewerkt in de Omgevingsregeling. Begin 2019 gaat deze in consultatie. Meer over de planning van de wettelijke regelgeving vindt u op het Omgevingswetportaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
(https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsberichten-2018/augustus/slag-amvb/)

Heeft u vragen over de AMvB’s, bel dan de helpdesk via 088-79 70 790, of mail het Informatiepunt. Een team van specialisten zit klaar om u verder te helpen.
(https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsberichten-2018/augustus/slag-amvb/)

Doe mee met de Grote AMvB Quiz!

Het programma Eenvoudig Beter van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een quiz gemaakt. Kijk hoeveel u weet en speel de Grote AMvB Quiz. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfTcOIyCzXqRRkr6706piFYIMYIt-EwB7beCso0gx491iUk9w/viewform?fbzx=832505379613749600)

Meedoen kan tot en met 23 september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten