donderdag 28 december 2017

LAP3

Vanaf vandaag geldt er in Nederland een nieuw afvalbeleidsplan:

LAP3 treedt op 28 december 2017 in werking. Tot dan geldt LAP2 nog.
Op deze website staan het beleidskader, sectorplannen en overige documenten van LAP3. En ook de documenten van LAP2: http://lap3.nl/

Het beleidskader bevat de doelstelling van het afvalbeleid in Nederland en het beleid voor afvalpreventie en afvalbeheer.
Het beschrijft het beleid voor  traditionele afvalactiviteiten zoals inzamelen, recyclen, verbranden en storten. Daarnaast komen ook andere onderwerpen aan de orde zoals:
De relatie tot de circulaire economie
Het beschikbaar instrumentarium
Het maken van de afweging of een materiaal een afvalstof is of niet
Aspecten van belang bij vergunningverlening
En ook het beleid rond capaciteitsregulering
Het beleidskader beschrijft ook de actoren die betrokken zijn bij het afvalbeheer en geeft richting aan vergunningverlening van afvalverwerking.
Tot slot geeft het beleidskader ook inzicht in de wijze van monitoren en handhaving van het afvalbeheer. (http://lap3.nl/beleidskader/)

Het nieuwe LAP3 vastgesteld
Landelijk afvalbeheerplan 2017-2029
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 28 november 2017 het nieuwe Landelijk afvalbeheerplan (LAP3) vastgesteld. In dit plan is het afvalbeleid voor de periode 2017 tot en met 2023 vastgelegd, met een doorkijk tot 2029. LAP3 treedt op 28 december 2017 in werking en vervangt vanaf dat moment het huidige afvalbeheerplan LAP2.
http://lap3.nl/uitvoering-lap/nieuwe-lap/

maandag 11 december 2017

PFOA (C8)

Perfluoroctaanzuur of decapentafluoroctaanzuur, vaak afgekort als C8 of PFOA (van het Engelse perfluorooctanoic acid) is een hulpstof in de bereiding van teflon. In zuivere toestand is het een kleurloze vaste stof.
Perfluoroctaanzuur is corrosief en wordt als verontreiniging in het drinkwater[bron?] aangetroffen. De stof blijft lang in het menselijk lichaam aanwezig.[2]
Het belangrijkste gebruik van de stof is voor de productie van fluorhoudende polymeren zoals polytetrafluorethyleen (PTFE, beter bekend onder de merknaam teflon). De stof komt daardoor in kleine hoeveelheden voor op met teflon gecoate producten, indien de teflonlaag met behulp van perfluoroctaanzuur is geproduceerd. Ook wordt perfluoroctaanzuur gebruikt in bakpapier, pizzadozen, tapijten, tapijtenreinigers, vloerwas en textiel. Dit vanwege de zeer goede olie- en waterwerende werking van de stof. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Perfluoroctaanzuur)
(https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/170118-hoe-gevaarlijk-is-c8-of-perfluoroctaanzuur.html)
Alhoewel het EPA het gebruik van PFOA niet verbood, bereikte het wel een akkoord met alle grote producenten van PFOA om de stof uiterlijk 2015 uitgefaseerd te hebben in de VS.[9] In de VS en de EU wordt PFOA nu vrijwel niet meer geproduceerd, maar ze kan nog wel aangetroffen worden in geïmporteerde producten omdat met name in Azië nog grootschalige productie plaatsvindt. De EU heeft daarom een voorstel ingediend om PFOA wereldwijd te verbieden via het Verdrag van Stockholm.[10]
Nederland[bewerken]
In Nederland is in 2015 na een publicatie van de website FTM.nl discussie ontstaan over de vraag of het gebruik van perfluoroctaanzuur door de toenmalige DuPont-fabriek in Dordrecht niet tot gevaar heeft geleid.[11] Deze fabriek is sinds 2015 onderdeel van het van DuPont afgesplitste Chemours. Naar aanleiding van de berichtgeving vroeg staatssecretaris Mansveld (Milieu) aan het RIVM om hier onderzoek naar te doen. Het RIVM rapporteerde in maart 2016 dat in een gebied direct rond de fabriek langdurige blootstelling aan PFOA had plaatsgevonden en dat hierbij "gezondheidseffecten, zoals op de lever, niet uit te sluiten [zijn]".[12]
Naar aanleiding hiervan besloten het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht om aanvullend onderzoek te gaan doen, waaronder een steekproef onder omwonenden om de berekende concentratie PFOA in het bloed te controleren en metingen in drinkwater.[13] ( (https://nl.wikipedia.org/wiki/Perfluoroctaanzuur))

Ik heb hier al een aantal berichten aan besteed, maar ik kan het niet helemaal uit mijn hoofd zetten. Als ze het wisten dat het giftig was, waarom zouden ze dat dan doen? Zelfs als het mocht ...

Chemiebedrijf DuPont wist al decennia van de gevaren van de stof C8, meldt het AD. Amerikaanse documenten uit de jaren 80 zouden aantonen dat het bedrijf toen al overwoog om de stof niet meer te gebruiken vanwege de gezondheidsrisico's. Uiteindelijk stopte DuPont pas in 2012 met het gebruik van C8 in de fabrieken in Dordrecht en Amerika.
Het AD citeert uit een intern stuk uit 1982 van onderzoekers van het chemiebedrijf: "C8 blijft lang in het bloed zitten, en dat baart zorgen. Er is ook een sterke mogelijkheid dat bewoners van de lokale gemeenschap worden blootgesteld."
Op de hoogte
Ook een publicatie van de leverancier van C8, het bedrijf 3M, zou laten zien dat DuPont op de hoogte was van de risico's. "Deze stof kan kanker veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek dat in 1983 en 1993 gezamenlijk is uitgevoerd door DuPont en 3M."

En het gaat dus niet enkel om de omgeving, maar ook de eigen werknemers!
Dit zijn van die dingen die chemofobia en wantrouwen richting chemische industrie legitimeren. Ze wegen gezondheid en veiligheid af tegen hun verdienmodel...

Voorbeelden zijn BP in de Mexicaanse Golf (https://joop.bnnvara.nl/nieuws/olieramp-gevolg-van-winstmaximalisatie) of de situatie met uitzendkrachten (https://www.sbkopleidingen.nl/blog/winst-boven-veiligheid/).

In 2016 nam het aantal ongelukken op de werkvloer toe met 16 procent. Uitzendkrachten hebben een twee keer zo hoge kans op een ongeval als werknemers in vaste dienst.... Winst gaat boven veiligheid. Tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies, of ze beheersen het Nederlands onvoldoende.”  (https://www.trouw.nl/home/inspectie-szw-winst-gaat-nog-te-vaak-boven-veiligheid-~ac163395/)

In de afvalsector wordt massaal zonder bescherming gewerkt tussen dieselwalmen en andere kankerverwekkende stoffen zoals kwarts, houtstof en asbest. Welgeteld 141 afvalverwerkende bedrijven overtraden vorig jaar de regels voor het werken met gevaarlijke stoffen, meldt de Inspectie van het ministerie van sociale zaken. Inspecteurs troffen bedrijfshallen aan 'waar alles wat je aanraakte vies en stoffig was'. (https://www.trouw.nl/home/asbest-opvegen-met-een-bezem~a39cf5a5/)

Ik verlies het vertrouwen in bedrijven...

zondag 10 december 2017

C8 enz

PFNA (C9) PFOA (C8) PFOA (C8) PFOA (C8) PFHxA (C6) PFHpA (C7) PFUnDA (C11) PFDA (C10) PFNA (C9) PFHpA (C7) PFNA (C9) PFPeA ...
Toxicological Effects of Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances
geredigeerd door Jamie C. DeWitt
https://books.google.nl/books?id=MPZICAAAQBAJ&pg=PA9&lpg=PA9&dq=c12+pfoa&source=bl&ots=g2MXuc4yt-&sig=yIVFCbpN7YPstL1gWvk_Z0RUn0M&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjs1dW5yoDYAhVLKcAKHZjPA0kQ6AEINDAC#v=onepage&q=c12%20pfoa&f=false

In dat boek Toxicological Effects of Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances staat een heel rijtje chemische stoffen bestaande uit letters en cijfers, C4, C7, C8, C11, C12, Cx

Overigens doet C4 mij denken aan een explosief:

Het explosief C-4 is een uiterst brisante kneedbare springstof, vooral gebruikt voor militaire demolitietoepassingen.
Samenstelling
De samenstelling van C4 is:
90% RDX, (officiële naam: cyclotrimethyleentrinitramine)
8% polyisobuteen,
2% dioctyladipaat,
De polyisobuteen is een polymeer, dat fungeert als de plastic in het explosief, waardoor het kneedbaar wordt. Verder is C4 zeer stabiel aangezien er geen nitroglycerine of andere onstabiele springstoffen in zitten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/C-4_(explosief))

C4 is overigens ook een auto (http://www.citroen.nl/auto/personenauto/c4.html?gclid=EAIaIQobChMIwqqjzcuA2AIV7Z3tCh2X8gHtEAAYASAAEgLs0vD_BwE&dclid=COHokOPLgNgCFcWZdwodGYgLrQ)  net als C3 (http://www.citroen.nl/auto/personenauto/c3.html), maar goed waar ging het om?

GenX is een technologie die wordt gebruikt om coatings (fluorpolymeren) te maken. Sinds 2012 gebruikt fabrikant Chemours in Dordrecht de GenX-technologie als vervanging van PFOA. Omwonenden kunnen op verschillende manieren te maken krijgen met de chemische stoffen die gebruikt worden bij de GenX-technologie. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar deze chemische stoffen in de lucht en in het water.
Chemours heeft PFOA-verbindingen vervangen door de GenX technologie. Bij deze technologie worden twee stoffen gebruikt, genaamd FRD-902 en FRD-903. Dit zijn twee fluorhoudende stoffen die erg op elkaar lijken. FRD-902 is een ammonium zout, en FRD-903 is de zuurvorm hiervan. Tijdens het productieproces wordt bovendien de fluorverbinding E1 gevormd. Een deel van de stoffen FRD-903 en E1 wordt via de fabrieksschoorsteen uitgestoten naar lucht, FRD-902 en FRD-903 verdwijnen voor een deel naar het afvalwater. Dit afvalwater wordt voorgezuiverd en daarna afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Schadelijke effecten
De schadelijke effecten van GenX stoffen zijn deels vergelijkbaar met die van PFOA. (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/GenX?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_profile_view_base_recent_activity_details_all%3BVh%2BsD7vzRAKp1SXtdc9nXg%3D%3D)

Toxicological Effects of Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances
https://books.google.nl/books?isbn=3319155180 - Vertaal deze pagina
Jamie C. DeWitt - 2015 - ‎Medical
9 Table 1.2 Relative response potency of various PFAAs 1 Perfluorinated Compounds: An Overview A. Animal models CV-1 cells COS-1 cells (mouse) Hepatocytes (mouse) (seal) PFNA (C9) PFOA (C8) PFOA (C8) PFOA (C8) PFHxA (C6) PFHpA (C7) PFUnDA (C11) PFDA (C10) PFNA (C9) PFHpA (C7) PFNA (C9) PFPeA ..