vrijdag 10 augustus 2018

Drinkwater

De hitte is weer voorbij en de droogte wordt al wat minder nu het wat heeft geregend. Wat mij verbaasde was de droogte- en hitterecords. Het was bijna net zo warm als in 1944 of 1976....

De zomer van 2018 behoort sinds deze week in elk geval tot de 5 procent droogste zomers ooit gemeten – al heeft dat met klimaatverandering niet aantoonbaar te maken.  (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wees-zuinig-met-water-zeggen-waterbedrijven-maar-van-een-tekort-is-geen-sprake~b2070ab1/)

Maar wat mij vooral verbaasde was de boodschap over het drinkwater: 'er is genoeg'... Nu begrijp ik dat ze paniek willen voorkomen, maar het kwam op mij toch een beetje over als : "je hoeft niet zuinig te zijn..." Dat vond ik een wat vreemde gedachte. Waarom was er geen aandacht voor zuinig omgaan met drinkwater?

Er waren wel tips voor zuinig omgaan met water:

Vooral bij een hittegolf en langdurige droogte vragen Nederlandse drinkwaterbedrijven aan consumenten om waterbesparende maatregelen te nemen. Niet omdat er een echt watertekort dreigt, maar vooral omdat om die warme en droge dragen enorme pieken zijn in het watergebruik. ... Waterbedrijven kunnen hun klanten adviseren om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren. Dit zijn vaak de spitsuren voor watergebruik: in de ochtend tussen 6.00 uur en 9.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 uur.
de tuin sproeien met kraanwater,
de auto wassen met stromend water
de vaatwasser of wasmachine gebruiken
zwembadjes vullen (https://www.drinkwaterplatform.nl/watertekort-door-droogte-hoe-zit-dat/)

Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo’n 2.220 liter drinkwater in de tuin. Dat kan ook anders... Wie dagelijks sproeit verbruikt dus 3,5 m3 per week. Bij 6 weken mooi weer is het sproeiverbruik dus even veel als het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon per half jaar.... Door een regenton aan te sluiten op de regenpijp kun je dat water als alternatief gebruiken om de tuin te besproeien. Voor wie het nog professioneler wil aanpakken zijn er complete regenwatersystemen. ...Wie een condens droger heeft, kan het opgevangen vocht gebruiken voor de planten in de tuin.
Het water dat uit de douche stroomt totdat de douche op temperatuur is, kunt u opvangen in een emmer. Hetzelfde geldt voor het water uit de kraan wanneer u uw handen wast.
Laat geen grote zwembaden achter in de tuin vol lopen, maar ga lekker naar zee, het zwembad of de recreatie plas.
Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je jouw planten om beter tegen droogte te kunnen en dieper te wortelen.
Met een watermeter voor uw tuinslang heeft u bovendien controle op het waterverbruik en kunt u uw gebruik beter in de hand houden.
Gebruik de gieter om je planten gericht, dicht bij de wortels, water te geven.  (https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/handige-tips-om-water-te-besparen-de-tuin)

Drinkwaterbedrijven adviseren de tuin alleen buiten de piekuren, na 22 uur in de avond, te sproeien. 
(https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wees-zuinig-met-water-zeggen-waterbedrijven-maar-van-een-tekort-is-geen-sprake~b2070ab1/)

De grootste hoeveelheden water gebruikt een huishouden tijdens het baden, bij het doorspoelen van het toilet en bij het wassen van kleding en vaat. Ook deze activiteiten zien drinkwaterbedrijven het liefst buiten de piekuren, met uitzondering van toiletbezoek. De droogte van nu is een mooie aanleiding die doorstromende stortbakken en lekkende kranen te (laten) repareren. Alleen al een druppende kraan verspilt op jaarbasis tweeduizend liter. Om de druk op de waterhuishouding in de spitsuren te vermijden, is het beter een korte douche te nemen van maximaal vijf minuten dan een bad. En om geen voorprogramma’s te gebruiken bij de wasmachine en vaatwassers alleen vol te laten draaien. Wie de eerste koude douchestralen niet verdraagt kan deze opvangen in een emmer en daar planten in tuin of op het balkon blij mee maken. In de preventieve sfeer werken waterbesparende douchekoppen, mengkranen en het plaatsen van een ‘doorstroombegrenzer’ op kranen.
(https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wees-zuinig-met-water-zeggen-waterbedrijven-maar-van-een-tekort-is-geen-sprake~b2070ab1/)

De auto wassen kan beter wachten tot de droogteperiode voorbij is. Als de nood toch hoog is, bespaart het gebruik van een emmer sop met spons in plaats van de tuinslang of de wasstraat vele liters water. (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wees-zuinig-met-water-zeggen-waterbedrijven-maar-van-een-tekort-is-geen-sprake~b2070ab1/)

Afwassen of kleding wassen? Zet de (af)wasmachine alleen aan als deze vol is. Of nog liever, doe de afwas met de hand.
Neem geen bad, maar ga onder de douche in plaats van in bad. Een douchebeurt van 5 minuten kost ongeveer 60 liter water. Een vol bad bevat al gauw 110 liter. Heeft u meerdere kinderen? Dan is een bad weer efficiënter (natuurlijk alleen als de kinderen er gezamenlijk in gaan).
Gebruik de waterbesparingsknop voor een ‘kleine boodschap’ op de wc.
Gebruik het toilet niet als vuilnisbak voor wattenschijfjes, soep, etc. Buiten het feit dat het zonde is om hier 9 liter water achteraan te spoelen, kan het zorgen voor verstoppingen in het riool.
Draai tijdens het tandenpoetsen of scheren de kraan uit.
Gebruik een douchecoach en maak er een sport van om zo kort mogelijk te douchen. Gemiddeld verdwijnt er 12 liter warm water in het riool. Het koude water dat wegstroomt tot uw douchewater op temperatuur is, kunt u trouwens prima opvangen in een emmer. Gebruik dat water om uw plantjes water te geven.
Heeft u een nieuwer model vaatwasmachine of wasmachine? Gebruik dan de eco-stand in plaats van het gewone programma. (https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/handige-tips-om-water-te-besparen-de-tuin)

Waterbesparen kan dus, ook al is het niet noodzakelijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten