En dat afnemen is al jaren aan de gang:
WNF: populaties wilde dieren wereldwijd met 60 procent afgenomen
VANDAAG, 00:01BINNENLAND, BUITENLAND (https://nos.nl/artikel/2257051-wnf-populaties-wilde-dieren-wereldwijd-met-60-procent-afgenomen.html)
Wat wordt de volgende witte neushoorn?
Er zijn honderden diersoorten die ernstig bedreigd worden. Dit jaar overleed het laatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn. De soort kan zich niet meer voortplanten en zal dus uitsterven. ... met 1434 soorten* zoogdieren gaat het zo slecht, dat IUCN er rekening mee houdt dat ze uit kunnen sterven. ... Met 45 diersoorten gaat het zo slecht, dat er per soort minder dan 50 volwassen dieren overgebleven zijn. Van deze soorten zijn er vijf erg aan toe. Naar verwachting sterven deze dieren de komende jaren uit: Californische bruinvis... Javaanse Neushoorn... Noordelijke Wezelmaki.... Zuid-Chinese Tijger...Hainangibbon... De IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten vormt de basis van dit overzicht. De organisatie werkt samen met 1300 lokale en internationale organisaties en 10.000 wetenschappers om de ontwikkelingen van plant-en diersoorten in kaart te brengen en bij te houden.
Er zijn nu zo'n 1,7 miljoen levende organismen bekend. Het gaat om zoogdieren, vogels en vissen, maar ook om insecten, planten en schimmels. Het IUCN wil in 2020 daarvan 160.000 soorten onderzocht hebben. De teller staat op dit moment op 91.523. Nog lang niet alle soorten zijn dus geëvalueerd, maar de grotere gewervelde diersoorten zoals de zoogdieren wel. Daarom richten we ons op deze groep.
(https://nos.nl/artikel/2257051-wnf-populaties-wilde-dieren-wereldwijd-met-60-procent-afgenomen.html)
Sinds 1970 zijn populaties wilde dieren wereldwijd met 60 procent afgenomen. Het Wereld Natuur Fonds komt tot die conclusie in het tweejaarlijkse Living Planet Report over de wereldwijde biodiversiteit. Het WNF ziet als reden voor de afname de vernietiging van leefgebieden door onder meer landbouw en overexploitatie.
Groepen wilde dieren in de tropen en in zoetwatergebieden zijn het meest geslonken. In moerassen, rivieren en delta's was de afname 83 procent, vooral door de aanleg van stuwdammen, landbouwprojecten en vervuiling. In de tropen van Zuid- en Midden-Amerika gingen populaties met maar liefst 89 procent achteruit. Het WNF zegt dat sinds 1970 ook 20 procent van het Amazonewoud is verdwenen. (https://nos.nl/artikel/2257051-wnf-populaties-wilde-dieren-wereldwijd-met-60-procent-afgenomen.html)
Hallucinante cijfers van het Wereld Natuur Fonds WWF: sinds 1970 is 60% van de in het wild levende gewervelde dieren verdwenen. WWF meet de gezondheid van onze planeet aan de hand van de biodiversiteit. En daarmee is het slecht gesteld. Planeet aarde is ziek.
Het "Living Planet"-rapport is gebaseerd op gegevens, verzameld tussen 1970 en 2014. Informatie over 16.700 populaties van meer dan 4.000 diersoorten (zoogdieren, vogels, vissen…) die verspreid leven over heel de planeet. Een vergelijking van de gegevens toont aan dat 60 procent van de populaties in die periode verdwenen is. Vooral in tropische gebieden, met Zuid- en Midden-Amerika op kop, is de biodiversiteit afgenomen. Daar is maar liefst 89 procent van de populaties verdwenen. (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/25/nieuw-rapport-van-wwf-toont-aan-onze-planeet-is-ziek/)
In 2010 kwam er een strategisch plan van de VN voor de biodiversiteit. Dat bepaalt dat regeringen tegen 2020 doelstellingen moeten bereiken om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Maar volgens het WWF-rapport komt daar bitter weinig van terecht. WWF heeft berekend dat de biodiversiteit tegen 2020 met 67 procent afgenomen zal zijn. WWF eist daarom nieuwe, scherpere doelstellingen en een regelmatige tussentijdse evaluatie. (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/25/nieuw-rapport-van-wwf-toont-aan-onze-planeet-is-ziek/)
WNF-directeur Kirsten Schuijt noemt verder de bosolifant, die leeft in Centraal-Afrika. Hun aantal is in acht jaar tijd met 60 procent afgenomen.
"Biodiversiteit is als een houten blokkentoren", zegt Schuijt. "Als je er telkens één blokje uittrekt kan de toren lang blijven staan. Maar een blokje te veel en het bouwwerk stort in. Zo halen we nu ook voortdurend blokjes uit de natuur. Hoeveel soorten kunnen nog verzwakken, zonder dat het systeem bezwijkt?" (https://nos.nl/artikel/2257051-wnf-populaties-wilde-dieren-wereldwijd-met-60-procent-afgenomen.html)
The Living Planet Report, WWF’s flagship publication released every two years, is a comprehensive study of trends in global biodiversity and the health of the planet. The Living Planet Report 2018 is the twelfth edition of the report and provides the scientific evidence to what nature has been telling us repeatedly: unsustainable human activity is pushing the planet’s natural systems that support life on Earth to the edge.
Through multiple indicators including the Living Planet Index (LPI), provided by the Zoological Society of London (ZSL), the report shows us the urgent need for a new global deal for nature and people with clear, ambitious goals, targets and metrics, to reverse the devastating trend of biodiversity loss currently impacting the one planet we all call home. (http://wwf.panda.org/knowledge_hub/all_publications/living_planet_report_2018/)
Het rapport kun je hier vinden:
http://wwf.panda.org/knowledge_hub/all_publications/living_planet_report_2018/
Het rapport komt elke twee jaar uit. Zo was in 2016 te lezen:
WERELDWIJDE BIODIVERSITEIT ONDER DRUK
31 OKTOBER 2016REGIONAAL BELEID EN STRUCTUURFONDSEN
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vreest dat als het wereldwijde natuurverlies in het huidige tempo doorzet, de omvang van populaties zoogdieren, vissen, vogels en reptielen in 2020 met bijna 70% is afgenomen. Deze alarmerende conclusie komt uit het Living Planet rapport dat op 27 oktober 2016 is gepubliceerd. Wereldwijde voedsel- en energiesystemen vormen de sleutel tot de aanpak van het mondiale biodiversiteitsverlies.
UITSTERVEN VAN DIERSOORTEN
Volgens het WNF is de populatie van wilde diersoorten tussen 1970 en 2012 met 58% afgenomen. Vooral de populatie van zoetwater dieren is fors gedaald, met 81% tussen 1970 en 2012. De toekomst van levende organismen staat dus op het spel. Volgens de onderzoekers bevindt de aarde zich in een nieuw geologisch tijdperk, het zogeheten anthropocene. Hierbij is het de mens, en niet de krachten van de natuur, die veranderingen op de planeet bestuurt.
GROOTSTE BEDREIGINGEN
Het klimaat verandert in snel tempo, oceanen verzuren en flora en fauna verdwijnt. Behoud van ecosystemen is echter noodzakelijk voor schone lucht en water. De grootste bedreiging voor de natuur is het verlies en degradatie van leefgebieden. Voorbeelden hiervan zijn; de niet duurzame landbouw, ontbossing, transport, residentiële of commerciële bebouwing en energie productie. Andere oorzaken van biodiversiteitverlies zijn overexploitatie van soorten, zoals visserij en jagen. Verontreiniging, dit geldt zowel voor lucht als voor bijvoorbeeld een olie lek. En klimaatverandering, hier is vaak sprake van indirecte gevolgen bijvoorbeeld door aanpassing van migratiestromen.
...
Het WNF publiceert het living planet rapport iedere twee jaar. Het brengt in beeld hoe de staat van de aarde is en de mate waarin de mens beslag legt op de natuurlijk rijkdommen. Voor dit rapport zijn onder meer meerjarige metingen van 14.152 wilde dierenpopulaties van 3.706 gewervelde diersoorten (zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën) over de hele wereld onder de loep genomen.(https://europadecentraal.nl/wereldwijde-biodiversiteit-onder-druk/)
Aantal wilde dieren drastisch afgenomen 26-10-2016
Door grootschalig verlies van natuur zijn wilde dierenpopulaties op aarde vanaf 1970 gemiddeld met 58 procent geslonken. De drastische afname is een direct gevolg van menselijke activiteiten. Maar daardoor ligt de oplossing ook binnen handbereik. Ingrijpende keuzes voor een duurzame landbouw die de natuur niet langer schaadt, het consumeren van duurzaam voedsel, en de overstap naar groene energie kunnen het tij keren.
Dat staat in het nieuwe Living Planet Report van WNF dat vandaag verschijnt. WNF publiceert het rapport elke twee jaar om de staat van aarde en de mate waarin de mens beslag legt op de natuurlijke rijkdommen in beeld te brengen. Deze elfde editie laat zien dat de mens de allesbepalende factor op aarde is geworden. Als het wereldwijde natuurverlies in het huidige tempo doorgaat kan de omvang van populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën in 2020 met gemiddeld 67 procent zijn afgenomen.
Schrikbarend tempo
“De afname van wilde dieren gaat in een schrikbarend hoog tempo’’, zegt Kirsten Schuijt, directeur van WNF. "We dreigen niet alleen orang-oetans, olifanten en neushoorns kwijt te raken, veel meer soorten staan onder druk. Dit verlies raakt op den duur ook onszelf, als de natuur ons niet meer voldoende voedsel, schone lucht en schoon water kan leveren. Gelukkig weten we wat de oplossing is: duurzame voedselproductie en groene energie. We kunnen de wereld voeden en van energie voorzien zonder natuur te vernietigen. Het is nu een kwestie van doen.’’ (https://www.wnf.nl/nieuws/bericht/aantal-wilde-dieren-drastisch-afgenomen.htm)
2 juni 2015 • Leestijd 6 - 8 minuten •
De toekomst van biodiversiteit is niet rooskleurig. Volgens sommige wetenschappers is liefst één vijfde van alle zoogdieren, één achtste van alle vogels en één derde van alle koralen met uitsterven bedreigd. Bevinden we ons midden in een massa-extinctie van menselijke makelij? En kunnen we het tij nog keren?
Duizenden diersoorten dreigen dino’s te worden (en wij zijn hun meteoriet)
Historicus, gespecialiseerd in het klimaat Mathijs BOOM
... Het debat over biodiversiteit speelt zich vooral af in wetenschappelijke tijdschriften en op congressen. Af en toe bereikt het verhaal van een uitstervend diertje de wetenschapsbijlage van een Nederlandse krant. Maar wie net als steeds meer wetenschappers de puzzel van duizenden publicaties legt, ziet een schokkend landschap.
We zijn de helft van de wilde dieren kwijt
Wat zie je dan? Amfibieën voeren de lijst van bedreigde dierklassen aan — meer dan één derde van alle amfibiesoorten geldt als bedreigd. Met veel andere groepen is het weinig beter gesteld. De International Union for Conservation of Nature (IUCN), die de beschermingsstatus van diersoorten bijhoudt, erkent 21.286 van 71.576 onderzochte diersoorten als bedreigd, op 1,5 miljoen gedocumenteerde soorten. Conservatieve schattingen houden het op één vijfde van alle zoogdieren, één achtste van alle vogels en één derde van alle koralen.
De Zoological Society of London en het Wereld Natuur Fonds becijferden dat de aarde in de afgelopen veertig jaar de helft van al haar wilde dieren verloor. Een vooraanstaande groep biologen berekende in het Amerikaanse tijdschrift Science dat het tempo waarmee plant- en diersoorten uitsterven tegenwoordig tot wel duizendmaal hoger is dan voor de komst van de mens.
Sommige wetenschappers vergelijken de huidige golf van uitsterven met de laatste massa-extinctie die 66 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de das omdeed. In korte tijd verdween toen driekwart van alle plant- en diersoorten. Waarschijnlijk kwamen de dino’s aan hun eind door de inslag van een meteoriet met een doorsnee van 10 kilometer in de Golf van Mexico.
Dit keer komt de dreiging niet in de vorm van een Hollywoodwaardige ruimterots, maar van ons.
...
Bij een massa-extinctie verdwijnt meer dan 50 procent van alle plant- en diersoorten in een geologisch korte tijdspanne — dat wil zeggen, in enkele duizenden tot enkele miljoenen jaren. In de laatste 542 miljoen jaar spoelden vijf grote en tientallen kleinere uitstervingsgolven
Biodiversiteit in de afgelopen 540 miljoen jaar. over de aarde. Of onze massa-extinctie zich kan meten met die van de dino’s is niet zeker. Maar we zijn goed op weg.
Dat beschrijft New Yorker-journaliste Elizabeth Kolbert in The Sixth Extinction: An Unnatural History,
Het eerste hoofdstuk van The Sixth Extinction is te lezen als artikel in The New Yorker. een boek dat afgelopen jaar met een Pulitzer Prize werd bekroond. Kolbert volgt al meer dan tien jaar ontwikkelingen in klimaatwetenschappen en natuurbescherming op de voet. In haar boek somt ze de drijvende krachten van de ‘Sixth Extinction’ op. Naast virulente schimmelinfecties worden soorten bedreigd door habitatverlies, over-exploitatie, klimaatverandering, oceaanverzuring en de introductie van gevaarlijke exoten.
De conclusie van talloze wetenschappers: de mens is zelf een natuurkracht van belang geworden.
... Dat begon al in de prehistorie. Kolbert beschrijft hoe de Homo sapiens al sinds zijn eerste dagen zijn omgeving ingrijpend veranderde. Waar de mens kwam, verdween tienduizenden jaren geleden al de zogenoemde megafauna. Het Europese nijlpaard, wolharige mammoeten en neushoorns en de grottenhyena waren waarschijnlijk onder de eerste slachtoffers
(https://decorrespondent.nl/2894/duizenden-diersoorten-dreigen-dinos-te-worden-en-wij-zijn-hun-meteoriet/89846021386-503a1631)
Earth has lost half of its wildlife in the past 40 years, says WWF
Species across land, rivers and seas decimated as humans kill for food in unsustainable numbers and destroy habitats
Damian Carrington @dpcarrington
Tue 30 Sep 2014 17.53 BST
The number of wild animals on Earth has halved in the past 40 years, according to a new analysis. Creatures across land, rivers and the seas are being decimated as humans kill them for food in unsustainable numbers, while polluting or destroying their habitats, the research by scientists at WWF and the Zoological Society of London found.
“If half the animals died in London zoo next week it would be front page news,” said Professor Ken Norris, ZSL’s director of science. “But that is happening in the great outdoors. This damage is not inevitable but a consequence of the way we choose to live.” He said nature, which provides food and clean water and air, was essential for human wellbeing.
“We have lost one half of the animal population and knowing this is driven by human consumption, this is clearly a call to arms and we must act now,” said Mike Barratt, director of science and policy at WWF. He said more of the Earth must be protected from development and deforestation, while food and energy had to be produced sustainably.
The steep decline of animal, fish and bird numbers was calculated by analysing 10,000 different populations, covering 3,000 species in total. This data was then, for the first time, used to create a representative “Living Planet Index” (LPI), reflecting the state of all 45,000 known vertebrates.
“We have all heard of the FTSE 100 index, but we have missed the ultimate indicator, the falling trend of species and ecosystems in the world,” said Professor Jonathan Baillie, ZSL’s director of conservation. “If we get [our response] right, we will have a safe and sustainable way of life for the future,” he said.
If not, he added, the overuse of resources would ultimately lead to conflicts. He said the LPI was an extremely robust indicator and had been adopted by UN’s internationally-agreed Convention on Biological Diversity as key insight into biodiversity. ... The fastest decline among the animal populations were found in freshwater ecosystems, where numbers have plummeted by 75% since 1970. “Rivers are the bottom of the system,” said Dave Tickner, WWF’s chief freshwater adviser. “Whatever happens on the land, it all ends up in the rivers.” For example, he said, tens of billions of tonnes of effluent are dumped in the Ganges in India every year.
As well as pollution, dams and the increasing abstraction of water damage freshwater systems. There are more than 45,000 major dams – 15m or higher – around the world. “These slice rivers up into a thousand pieces,” Tickner said, preventing the healthy flow of water. While population has risen fourfold in the last century, water use has gone up sevenfold. “We are living thirstier and thirstier lives,” he said.
But while freshwater species such as the European eel and the hellbender salamander in the US have crashed, recoveries have also been seen. Otters were near extinct in England but thanks to conservation efforts now live in every county.
...
The number of animals living on the land has fallen by 40% since 1970. From forest elephants in central Africa, where poaching rates now exceed birth rates, to the Hoolock gibbon in Bangladesh and European snakes like the meadow and asp vipers, destruction of habitat has seen populations tumble. But again intensive conservation effort can turn declines around, as has happened with tigers in Nepal.
Marine animal populations have also fallen by 40% overall, with turtles suffering in particular. Hunting, the destruction of nesting grounds and getting drowned in fishing nets have seen turtle numbers fall by 80%. Some birds have been heavily affected too. The number of grey partridges in the UK sank by 50% since 1970 due to the intensification of farming, while curlew sandpipers in Australia lost 80% of their number in the 20 years to 2005.
The biggest declines in animal numbers have been seen in low-income, developing nations, while conservation efforts in rich nations have seen small improvements overall. But the big declines in wildlife in rich nations had already occurred long before the new report’s baseline year of 1970 – the last wolf in the UK was shot in 1680.
Also, by importing food and other goods produced via habitat destruction in developing nations, rich nations are “outsourcing” wildlife decline to those countries, said Norris. For example, a third of all the products of deforestation such as timber, beef and soya were exported to the EU between 1990 and 2008.(https://www.theguardian.com/environment/2014/sep/29/earth-lost-50-wildlife-in-40-years-wwf)
David Nussbaum, chief executive of WWF-UK said: ... “We all – politicians, businesses and people – have an interest, and a responsibility, to act to ensure we protect what we all value: a healthy future for both people and nature.” (https://www.theguardian.com/environment/2014/sep/29/earth-lost-50-wildlife-in-40-years-wwf)
BIODIVERSITEIT NEEMT AF
Sinds 1970 heeft Europa 30% van zijn biodiversiteit verloren. In de tropen is de teruggang maar liefst 60%. Dat de bioversiteit afneemt komt grotendeels door menselijk handelen: milieuvervuiling, houtkap, overbevissing en urbanisatie. We gebruiken simpelweg meer natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan herstellen. ... Laatst bijgewerkt: 18-06-2014 15:48 (https://mvonederland.nl/biodiversiteit/over-biodiversiteit)
Sinds 1970 heeft Europa 30% van zijn biodiversiteit verloren. In de tropen is de teruggang maar liefst 60%. Dat de bioversiteit afneemt komt grotendeels door menselijk handelen: milieuvervuiling, houtkap, overbevissing en urbanisatie. We gebruiken simpelweg meer natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan herstellen. ... Laatst bijgewerkt: 18-06-2014 15:48 (https://mvonederland.nl/biodiversiteit/over-biodiversiteit)
The biodiversity of species and their rates of extinction, distribution, and protection
S. L. Pimm1,*, ... Science 30 May 2014:
Vol. 344, Issue 6187, 1246752
DOI: 10.1126/science.1246752
A principal function of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) is to “perform regular and timely assessments of knowledge on biodiversity.” In December 2013, its second plenary session approved a program to begin a global assessment in 2015. The Convention on Biological Diversity (CBD) and five other biodiversity-related conventions have adopted IPBES as their science-policy interface, so these assessments will be important in evaluating progress toward the CBD’s Aichi Targets of the Strategic Plan for Biodiversity 2011–2020. As a contribution toward such assessment, we review the biodiversity of eukaryote species and their extinction rates, distributions, and protection. We document what we know, how it likely differs from what we do not, and how these differences affect biodiversity statistics. Interestingly, several targets explicitly mention “known species”—a strong, if implicit, statement of incomplete knowledge. We start by asking how many species are known and how many remain undescribed. We then consider by how much human actions inflate extinction rates. Much depends on where species are, because different biomes contain different numbers of species of different susceptibilities. Biomes also suffer different levels of damage and have unequal levels of protection. How extinction rates will change depends on how and where threats expand and whether greater protection counters them.... Current rates of extinction are about 1000 times the likely background rate of extinction. Future rates depend on many factors and are poised to increase. Although there has been rapid progress in developing protected areas, such efforts are not ecologically representative, nor do they optimally protect biodiversity.
(http://science.sciencemag.org/content/344/6187/1246752?sid=8bea69fc-c440-41ac-b545-49148a201dd1)
Spectaculair herstel van bedreigde diersoorten
In Europa zijn veel grote dieren bezig aan een verrassende comeback. Hoe is dat mogelijk? Er was toch sprake van een crisis in de biodiversiteit en van alarmerende achteruitgang?
Ben van Raaij 26 september 2013, 7:59
Met veel iconische diersoorten in Europa gaat het verrassend goed, ondanks alle verhalen over crisis in de biodiversiteit. Wisenten, wolven, bruine beren, bevers, zeearenden en vale gieren zijn allemaal bezig met een spectaculaire comeback. Vooral dankzij een decennialange bescherming.
Dat staat in een rapport van biologen en ecologen van The Zoological Society of Londen, BirdLife International en de European Bird Census Council, dat werd opgesteld in opdracht van de natuurbeschermingsorganisatie Rewilding Europe. Het rapport is woensdag in Londen gepresenteerd.
Het 'peer-reviewed' rapport, het eerste in zijn soort, belicht 37 Europese soorten (18 zoogdieren en 19 vogels) die sinds 1950 een opvallende wederopstanding hebben doorgemaakt, en brengt kwantitatief in kaart hoe de trends in populatieomvang en geografische verspreiding zijn geweest.
'Wij hebben bewust naar positieve verhalen gekeken'
Studies over biodiversiteit gaan altijd over achteruitgang, zegt medeauteur Stefanie Deinet van de Zoological Society. 'Wij hebben nu bewust naar positieve verhalen gekeken. We wilden begrijpen waarom deze soorten het zo goed doen, zodat we die lessen ook op andere soorten kunnen toepassen.'
...
Belangrijkste succesfactoren zijn de wettelijke bescherming van soorten en specifieke beschermingsplannen, inclusief eventuele fokprogramma's en herintroducties. Inperken van jacht en pesticidengebruik (roofvogels) helpt. Bevorderlijk zijn ook de ontvolking van het Europese platteland - gemiddeld 28 procent sinds 1961 - waardoor dieren meer ruimte krijgen, en een toenemende tolerantie voor wilde dieren.... Rapport Wildlife Comeback in Europe (https://www.volkskrant.nl/wetenschap/spectaculair-herstel-van-bedreigde-diersoorten~b08986b2/)
Ruim 20.000 planten en dieren met uitsterven bedreigd
18 oktober 2012 door Redactie AnimalsToday.nl
International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft woensdag de nieuwe Rode Lijst van bedreigde plant- en diersoorten gepresenteerd, waaruit blijkt dat 20.219 soorten met uitsterven worden bedreigd. Van de in totaal 65.518 soorten die IUCN heeft onderzocht, zijn er bovendien 795 uitgestorven en komen er 63 niet meer in het wild voor.
Een opmerkelijk gegeven is dat de Rode Lijst vorig jaar nog 801 uitgestorven soorten bevatte. Een aantal planten en dieren zijn herontdekt, zoals de Erythrina schliebenii, een Tanzaniaanse boom. In totaal stonden op de Rode Lijst van vorig jaar 61.914 soorten, waarvan er toen 19.570 met uitsterven werden bedreigd.
Zoogdieren, reptielen, vissen, amfibieën en planten worden vooral bedreigd door verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud, maar ook door de illegale jacht en handel, vervuiling en de laatste jaren ook steeds meer door de klimaatverandering.
Twee voorbeelden van dieren die sinds de vorige editie van de Rode Lijst zijn uitgestorven zijn de neoplanorbis tantillus (een kleine zoetwaterslak) en de margatteoidea amoena (een soort kakkerlak).
Bron: persbericht IUCN ©PiepVandaag Monique van Dijk Armor
(https://www.animalstoday.nl/ruim-20-000-planten-en-dieren-met-uitsterven-bedreigd/)
Voedselproductie onder druk door verlies aan biodiversiteit
19 juni 2012 door Redactie AnimalsToday.nl
De golf uitstervende planten en dieren zet de wereldwijde productie van voedsel onder druk. Door het verdwijnen van wilde varianten komt de veredeling van landbouwgewassen in gevaar. Boeren hebben daarnaast last van het uitsterven van insecten, vogels en vleermuizen die hun gewassen bestuiven.
Dat blijkt uit de nieuwe IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. De Rode Lijst is speciaal bijgewerkt om de onderhandelaars op de conferentie over duurzaamheid in Rio de Janeiro (Rio 20+) van actuele informatie over de biodiversiteit te voorzien.
Ongeveer 1 op de 5 planten wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd. Daarmee verdwijnen ook wilde varianten op soorten die boeren veel verbouwen. Op dit moment is bijvoorbeeld de beta patula, een wilde variant van de biet, ernstig bedreigd. ... Van de 63,837 soorten die duizenden wetenschappers over de hele wereld inmiddels hebben onderzocht blijken op dit moment 19,817 soorten planten en dieren met uitsterven bedreigd. Voor de Rode Lijst van november 2011 werden nog 61.914 soorten planten en dieren geëvalueerd. Van dat aantal waren 19.570 soorten bedreigd.
Voor bijna alle bedreigde soorten geldt dat verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud, een belangrijk gevaar is. Daarnaast worden planten en dieren vooral bedreigd door illegale jacht en handel, overexploitatie, vervuiling en de laatste jaren ook steeds meer door de klimaatverandering. (https://www.animalstoday.nl/voedselproductie-onder-druk-door-verlies-aan-biodiversiteit/)
Aantal bedreigde diersoorten neemt snel toe
Eenvijfde van alle gewervelde diersoorten wordt met uitsterven bedreigd, en dit aantal neemt snel toe. Nog 20 procent meer soorten zoogdieren, vogels, amfibieën en vissen zouden echter gevaar lopen als de afgelopen decennia geen beschermende maatregelen waren genomen.
Van onze verslaggever Ben van Raaij 27 oktober 2010, 5:00
Dit concluderen 174 wetenschappers uit 38 landen in een studie die is verschenen in de online editie van het tijdschrift Science. Het rapport is gebaseerd op gegevens over meer dan 25.000 gewervelde soorten op de Rode Lijst van de IUCN. Deze mondiale unie van natuurbeschermers, wetenschappers en overheden rubriceert bedreigde planten- en diersoorten naar gevaar voor uitsterven en presenteert vandaag de editie 2010.
Gewervelden
Gemiddeld komen elk jaar 52 soorten gewervelden op de lijst een stap dichter bij uitsterven door verlies aan leefgebied, overbevissing of invloed van binnendringende soorten. Inmiddels wordt 25 procent van de zoogdieren, 13 procent van de vogels, 22 procent van de reptielen, 41 procent van de amfibieën en 15 procent van de vissen bedreigd.
Gewervelde dieren vormen slechts 3 procent van alle soorten in de natuur, maar ze zijn vaak dragende sleutelsoorten in een ecosysteem. 'De ruggengraat van de biodiversiteit wordt aangetast', zegt de beroemde Amerikaanse ecoloog Edward O. Wilson.
De Science-studie toont wel voor het eerst aan dat natuurbescherming (zoals het instellen van natuurreservaten) helpt bij behoud van biodiversiteit. Zonder bescherming zou het soortenverlies 16 tot 20 procent hoger zijn geweest, schatten de auteurs.
(https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aantal-bedreigde-diersoorten-neemt-snel-toe~b322bd89/)
Dus in 2010 was er sprake van een berekende 20% bedreigde soorten, in 2014 was er sprake van 30% in Europa en 60% in de tropen, dus in 2015 werd gesproken over 50% en in 2016 was er 58%. Anno 2018 is er sprake van 60% bedreigde diersoorten. Langzaam aan gaat er de afgelopen jaren steeds meer weg. Vreemd eigenlijk dat als er zichtbare dieren in de dierentuin overlijden is er eerder verontwaardiging als er onzichtbare dieren verdwijnen... Die dieren vervullen in ons ecosysteem belangrijke rollen zoals in onze voedselproductie.