maandag 15 januari 2018

Beerput Nederland

Geen milieublog is compleet zonder aandacht voor Beerput Nederland.

Beerput Nederland, de documentaire die kro-ncrv uitzond op 4 december 2017 en later nog On demand aanbood.

Journalist en filmmaker Wilfried Koomen openbaart in de 2Doc Beerput Nederland de werkwijze van vervuilende afvalbedrijven. Ze kunnen al decennialang hun gang gaan in ons land, terwijl politici een oogje dichtknijpen. Winst maken is belangrijker.
http://www.tvgids.nl/afvalschandalen-in-beerput-nederland/artikel/174631/?cookieoptin=true

Diepgaand onderzoek naar milieucriminaliteit in Nederland. Milieurechercheurs vertellen in de documentaire 'Beerput Nederland' hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan.
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html

Hoe komt het dat frauduleuze Nederlandse afvalverwerkers al decennialang vrijwel ongestoord milieuwetten kunnen overtreden?
https://www.npo.nl/2doc-beerput-nederland/04-12-2017/KN_1694685

Documentairemaker Koomen vertelt op Radio Rijnmond dat bedrijven die vervuilen veel invloed hebben op wetgeving. "Ik ben in de geschiedenis gedoken. Het bleek dat bij de grootste milieuschandalen uit het verleden dezelfde bedrijven betrokken waren. Deze bedrijven blijven in gesprek met de overheid. Ook geven zij advies over een nieuwe milieuwet."
Volgens Koomen is eenvoudig te verklaren waarom grote bedrijven een vinger in de pap hebben bij het maken van overheidsbeleid. "Dat komt doordat de economie altijd voorrang heeft. Er wordt met twee maten gemeten. De bedrijven krijgen vrij spel, terwijl je als burger aan alle milieuregels moet houden."
https://www.rijnmond.nl/nieuws/162153/Havenbedrijven-ondermijnen-structureel-milieuregels

Het is stuitend om te zien hoe in Nederland de afgelopen vijftig jaar de zware industrie weggekomen is met milieudelicten. En de documentaire Beerput Nederland laat zien hoe dit na de kabinetten Balkenende en Rutte alleen maar erger is geworden. 
https://downtoearthmagazine.nl/beerput-nederland/

Vrolijk word je niet van Beerput Nederland, wel wijzer. Bezorgder ook: frauduleuze afvalbedrijven komen volgens deze documentaire in ons land namelijk al decennialang weg met milieudelicten, waardoor er chemisch afval in onze bodem, lucht en rivieren terechtkomen en milieu-, gezondheids- en veiligheidseisen stelselmatig worden overtreden.
Rode draad is het onvermogen (lees: de onwil) van de overheid om die bedrijven adequaat aan te pakken. Politici en controlerende instanties op alle niveau’s knijpen een oogje dicht; economische bedrijvigheid en werkgelegenheid gaan immers voor alles.
https://downtoearthmagazine.nl/beerput-nederland/

We zitten diep in de shit, wijst ‘Beerput Nederland’ uit
De documentaire Beerput Nederland schetst een ontluisterend beeld van de afvalverwerkende industrie. We zitten diep in de shit en de overheid kijkt vaak de andere kant op. ... Beerput Nederland (KRO-NCRV), een anderhalf uur durende documentaire van Wilfried Koomen die het kortst samen te vatten valt met de observatie dat we diep in de shit zitten – het is niet eens onze eigen shit. En de overheid kijkt vaak de andere kant op.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/05/dode-zeehondjes-en-vieze-vogeltjes-a1583706

Een zeehond, gestorven door de enorme hoeveelheden chemisch afval die in de jaren 70 en 80 vanuit Delfzijl in de Waddenzee werden geloosd. Het recente milieuschandaal rond het bedrijf North Refinery in Farmsum. Ze komen aan bod in de documentaire 'Beerput Nederland', over milieucriminaliteit in ons land.
In de docu vertellen milieurechercheurs hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan. 
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/187015/Groningse-milieuschandalen-spelen-rol-in-Beerput-Nederland

Giftig afvalwater wordt heimelijk geloosd in onze wateren of vermengd met stookolie voor schepen en vergiftigt zo ons water en onze lucht. De scheepsindustrie is de grootste vervuiler van ons milieu. De zeventien grootste zeeschepen ter wereld stoten meer stikstofoxide uit dan alle auto’s ter wereld bij elkaar. Er zijn niet zeventien van dit soort schepen, maar 50.000.
http://politiek.tpo.nl/column/beerputnederland-burger-laat-je-horen-kom-in-opstand/

De film schetst een ontluisterend beeld van de manier waarop milieucriminaliteit de afgelopen decennia in Nederland heeft plaatsgevonden. En welke rol de overheid daarbij speelt. 
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nieuws-bv-beerput-nederland-hoe-grote-bedrijven-wegkomen-milieucriminaliteit

We zien in de loop van een paar decennia steeds dezelfde bedrijven, vaak onder nieuwe namen, zich onder regels uitdraaien – waarbij de politiek minder onder de indruk is van de smerigheid dan van het economisch belang van de bedrijven. We horen hoe onderzoek naar grootvervuilers in Delfzijl werd geblokkeerd door een jonge ambitieuze burgemeester – een zekere Opstelten. Een jonge onderzoekster vertelt hoe ze werd afgebekt door minister Jan Pronk.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/05/dode-zeehondjes-en-vieze-vogeltjes-a1583706

De grootste schandalen zijn de oudste in Beerput Nederland, maar dat geldt niet voor alles. Zo worden vaak schadelijke stoffen illegaal verwerkt bij de productie van stookolie. Eigenlijk moet je daar (duurdere) diesel voor gebruiken, maar Nederland lokt graag schepen naar Rotterdam met goedkope olie. Dus duurt het al jaren voor er een lijst is met verboden stoffen. Koomen kreeg boven water dat bij het opstellen van die lijst verschillende voor milieudelicten veroordeelde afvalbedrijven gezellig aan de poldertafel zitten. Alles onder controle. Maar van wie? 
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/05/dode-zeehondjes-en-vieze-vogeltjes-a1583706

Deze journalistieke documentaire van Wilfried Koomen schetst een ontluisterend beeld van een halve eeuw milieucriminaliteit in Nederland, waarbij alle grote affaires – van het lozen van afvalwater in Krimpen aan den IJssel tot de brand in Moerdijk – gedetailleerd de revue passeren.
Daaruit komt een consistent beeld naar voren: (grote) bedrijven spelen handjeklap met de overheid en kunnen dus ongegeneerd chemisch afval dumpen en onverantwoorde risico’s nemen met de volksgezondheid. Of zoals Ben Ale, emeritus hoogleraar van de TU in Delft, het uitdrukt:
‘De overheid is er niet om de burger te beschermen tegen vervuilende bedrijven, maar om de winst van bedrijven te maximaliseren.’
http://www.denieuwereporter.nl/2017/12/documentairetip-beerput-nederland/

Als de documentairemakers van 'Nederland beerput' hun werk goed hebben gedaan, zijn wij niet meer dan een ontwikkelingsland op het gebied van milieubescherming. We kunnen onszelf absoluut niet op de borst slaan en VVD politici al helemaal niet. De laatste kabinetten predikten vermindering van de regeldruk. Jarenlang met als gevolg dat de milieucriminelen nog meer vrij spel kregen en als er wat mis gaat, wordt er met de vinger naar het toezicht en de handhaving gewezen. Dit is niet terecht. Dat wist ik ook al, maar het wordt nu wel pijnlijk blootgelegd. Toezichthouders en handhavers en politie blijken (ook nu nog) belemmerd te worden in het uitoefenen van hun taken omdat economische ontwikkelingen belangrijker worden gevonden dan een goede leefomgeving. Ik kende het verhaal van het ontstaan van industrieterrein Moerdijk in de jaren 70 niet, maar wat de documentaire daarover laat zien, is ontluisterend! En het ergste is dat het niet eens de arbeidsplaatsen heeft opgeleverd die Shell beloofd had. Hoe bestaat het, zelfs in die tijd!
https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/beerput-nederland-en-de-omgevingswet

Bedrijven werden in de jaren zeventig naar de Eemshaven gelokt met de belofte dat ze hun afval zonder restricties mochten lozen. Pas in de jaren tachtig veranderde dat vanwege de enorme schade aan de Waddenzee, maar officieus werd het nog toegestaan. Enkele milieu-inspecteurs vertellen in de film dat hun pogingen om overtreders aan te pakken werden gesaboteerd door hogerop. In de Eemshaven door een een-twee-drietje tussen de toenmalige burgemeester, commissaris van de Koningin en de minister van VROM (allen VVD’ers), maar het gebeurde in het hele land.
En dan de vestiging van Shell in Moerdijk. Die beloofden 20 duizend banen voor ongeschoold personeel – Brabant kampte met een enorme werkeloosheid – en kregen voor twintig piek een enorm terrein voor hun raffinaderij. Een spoorlijn, het uitgraven van een waterweg en een verbindingsweg gaf de regering ze cadeau, plus een flinke subsidie. Van die banen kwam niets terecht en de omliggende gemeenten kregen stank voor dank.
Dat was toen, denk je misschien, maar Beerput Nederland laat zien dat het omzeilen van de regels na de kabinetten Balkenende en Rutte alleen maar erger is geworden. Milieu-inspecties werden volgens Ben Ale (emeritus hoogleraar TU Delft) sindsdien gezien als het lastigvallen van bedrijven in plaats van als tegenkracht tegen de belangrijkste drijfveer van bedrijven: winstmaximalisatie.
Deze problematiek is extra actueel omdat op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe milieuwet. Stakeholders kunnen input geven – ook enkele bedrijven die veroordeeld of aangeklaagd zijn voor milieudelicten. Zoals Main uit Amsterdam, dat in 2016 nog beschuldigd is van het lozen van 14 miljoen liter afvalwater in het IJ, afvalwater dat afkomstig was van BP Angola en vol zat met gevaarlijke chemische stoffen.
https://downtoearthmagazine.nl/beerput-nederland/

Criminoloog Toine Spapens: 'Iedereen profiteert, behalve het milieu en de leefomgeving van de mensen.' Ben Ale, emeritus hoogleraar van de TU in Delft: 'De overheid is er niet om de burger te beschermen tegen vervuilende bedrijven, maar om de winst van bedrijven te maximaliseren.'
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/187015/Groningse-milieuschandalen-spelen-rol-in-Beerput-Nederland

In deze documentaire kunt u zien dat de toenmalige milieu overtreders nu mee schrijven aan de milieu wetgeving. De controle op zeer giftige stoffen wordt losgelaten. Zulke giftige stoffen waar ze in Vietnam mee werden vermoord. Het is een schokkende documentaire. De publieke omroep geeft nog enige kritische geluiden over bepaalde zaken. Vinden we het dan vreemd dat er juist op de NPO flink wordt bezuinigd? 
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=178777

Het bijzondere is dat het zo ruatig bleef daarna:

Waar anders de ophef niet van Twitter is weg te slaan, lijken de hashtags nu op. Zijn we zo oppervlakkig geworden dat we wel twee dagen twitteren over afwijkende schoenen van een nieuwe minister, een streaker tijdens een optreden van een zangeres in een studio, of het kapsel van Matthijs van Nieuwkerk, maar niet eisen dat bij diezelfde Matthijs politici eens komen uitleggen waarom ze deze ecocriminaliteit mogelijk maken en steunen?
Ondertussen worden we zoet gehouden met huishoudelijke afvalscheiding en het weren van klassieke auto’s in stadscentra, terwijl aan de andere Rotterdamse havenkant gedweild wordt met de kraan open. De burger wordt effectief monddood gemaakt door afschaffing van al dan niet raadgevende referenda en zo verdwijnt het geloof in politici samen met het giftige afval in het afvoerputje.
http://politiek.tpo.nl/column/beerputnederland-burger-laat-je-horen-kom-in-opstand/

Ook valt op dat de kamer in een brief alles ontkende (zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/12/06/reactie-op-documentaire-beerput-nederland).,

Duister, dat de Kamer over dit schandaal geen plenair debat wenst.
De minister is ’geschrokken’, maar ook trots op de maritieme sector en zeehavens die goed zijn voor 280.000 banen en een economische waarde van 35,5 miljard euro (2016). Het milieu, en dus de gezondheid van mens en dier, zijn hieraan ondergeschikt.
https://www.gooieneemlander.nl/gooi-vechtstreek/honderden-trotseren-kou-bij-nieuwjaarsduik-huizen-videos

Zelfs als er vragen over worden gesteld:

Kamerlid Frank Wassenberg heeft, samen met GroenLinks, een debat aangevraagd over de documentaire Beerput Nederland. Daarin is te zien hoe afvalverwerkers decennia lang de milieuwet kunnen overtreden zonder te worden aangepakt. Wassenberg: “Voor de overheid gelden kennelijk de belangen van die vervuilende bedrijven zwaarder dan de belangen van burgers, natuur en milieu. Wat ons betreft komt de onderste steen boven.”
https://www.partijvoordedieren.nl/news/beerput-nederland-onderste-steen-moet-boven

Vraag aan D66, GL, de SGP en de VVD (7 december 2017, kamerlid van Eijs, kamerlid Kröger, kamerlid Bisschop en kamerlid Ziengs)
Uit de film ‘Beerput Nederland’ van Wilfried Koomen op 4 december 2017 (2Doc: KRO-NCRV) blijkt dat frauduleuze Nederlandse afvalverwerkers al decennialang vrijwel ongestoord milieuwetten kunnen overtreden. In het verleden is gebleken, dat onze regering vaak gepaaid is met o.a. werkgelegenheid. Het wegkijken en toestaan dat afvallozingen kunnen blijven plaatsvinden en milieuinspecteurs worden tegengewerkt, moet worden gestopt. Het is tijd om de hand in eigen boezem te steken. De beerput moet hoe dan ook open. De afvalverwerkers worden nu door de overheid gevraagd mee te denken en te discussiëren over wet- en regelgeving ten aanzien van afvalverwerking na 1 januari 2018. Afvalverwerkers dienen gecontroleerd te worden door een onafhankelijke instantie. Wie zet de eerste stap? Of is er een opstand van burgers voor nodig? Wie weet een oplossing?
Antwoord van de SGP (20/12/17, kamerlid Bisschop)
We hebben de documentaire gezien. Een duidelijk, maar confronterend verhaal. Goedwillende ondernemers moeten het bezuren, terwijl grote afvalverwerkers vrij spel hebben. Dat mag wat de SGP betreft niet zo zijn!

Er zijn inmiddels Kamervragen ingediend over de kwestie. Ook komt er een debat. De overheid mag niet wegkijken en moet optreden. Bij de uitwerking van de Omgevingswet en de afvalregelgeving wordt gekeken hoe afvalstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstoffen voor andere producten. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat afvalverwerkers hier misbruik van gaan maken en zo onopgemerkt van giftige afvalstoffen af kunnen komen. Hier moeten we alert op zijn.
https://vraagde2ekamer.nl/beerput-nederland/

D66 stelt vragen over “Beerput Nederland”
Op 6 december 2017 heeft de Statenfractie van D66 Noord-Holland schriftelijke vragen aan het college gesteld over hetgeen in de documentaire “Beerput Nederland” aan de orde is gesteld. Deze documentaire van NCRV-KRO is op 4 december uitgezonden op Nederland 2 (2DOC).
D66 heeft grote zorgen over de suggestie in de documentaire dat de overheid een hoge norm van vervuiling lijkt te accepteren en niet optreedt als er meldingen zijn van overtreden van de regels.
https://noordholland.d66.nl/publicaties/d66-stelt-vragen-beerput-nederland/

Hebben we iets geleerd van die missers? Nee! De documentaire trekt de lijnen die begonnen in het verleden (jaren 70) door naar het heden en dan blijkt dat we niets geleerd hebben en - erger nog - kennelijk ook niet willen leren. De Omgevingswet (ook een VVD-initiatief) vraagt aan toezichthouders en handhavers om vertrouwen te hebben in bedrijven. Maar hoe kan je dat hebben, als je weet dat 75% van de chemische industrie, de regels niet naleeft? Dat zijn ook nog eens zeer risicovolle bedrijven. Vertrouwen geven kan alleen als een bedrijf dat verdient. En uit deze documentaire blijkt dat het absoluut niet mogelijk is. En erger nog: de (besturende) overheid laat deze bedrijven hun gang gaan. Of deze bedrijven (waarvan een aantal door de strafrechter zijn veroordeeld) echt hebben meegeschreven aan de Omgevingswet (en/of besluiten) - zoals aan het eind van de documentaire wordt beweerd - laat ik in het midden. Dat vind ik niet eens zo belangrijk, want soms kan het ook voordelen hebben: met boeven vangt men boeven niet waar? 
https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/beerput-nederland-en-de-omgevingswet

Er is inderdaad in alle milieuwetten een trend te ontdekken dat er meer ruimte aan bedrijven wordt gegeven. Ook blijkt dat de overheid minder te vertrouwen is dan je zou mogen verwachten: zo was de MER van Lelystad Airport fout (http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/152523/lelystad-dijksma-erkent-rekenfout-in-rapport-vliegveld, https://www.ad.nl/binnenland/dijksma-fouten-in-rapport-over-gevolgen-lelystad-airport~a136a29f/) en bleek onderzoek te worden aangepast (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2206295-onderzoek-naar-nederlands-drugsbeleid-jarenlang-gemanipuleerd.html, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2206290-onafhankelijk-onderzoeksinstituut-onder-druk-gezet-door-politiek.html, https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/07/manipulatie-onderzoek-is-gebruikelijk-a1584200).

Op het ministerie van justitie zag minister Ferd Grapperhaus deze week een lijk uit de kast rollen. Ambtenaren blijken ’onafhankelijke’ onderzoeken van het wetenschappelijk instituut WODC te hebben gemanipuleerd. Voor de kerst moet hij hierover in een Kamerdebat verantwoording afleggen, ook al betreft het beleid van een voorganger. 
https://www.gooieneemlander.nl/nieuws/zwart-wit-beerput

Onafhankelijk, maar in een „constructieve relatie” met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo beschrijft het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) haar eigen rol. Het instituut van het ministerie doet onderzoek naar effecten van beleid en geeft beleidsadvies. Zónder invloed van ambtenaren en bewindspersonen, zegt het protocol. Zij mogen niet meeschrijven aan formuleringen en conclusies.
Dat gebeurde wel. Woensdag berichtte Nieuwsuur dat de top van het ministerie, onder wie toenmalig minister Ivo Opstelten (VVD), in 2013 en 2014 WODC-onderzoeken naar haar eigen softdrugsbeleid heeft gemanipuleerd


https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/07/manipulatie-onderzoek-is-gebruikelijk-a1584200

Geen opmerkingen:

Een reactie posten